zaterdag 18 mei 2019

Van Tui naar Mos

Vandaag de dag rustig begonnen en na een klein gratis ontbijt (lees: thee, mini-croissant en klein stukje cake) om 9.10 uur gestart met wandelen. De weg uit Tui was even mooi als het binnenkomen, namelijk langs kleinere straatjes.







Daarna begon het zoetjes aan te stijgen langs het stadje Porriño waar gelukkig het grootste deel langs een rivierkant in het groen ging.






En intussen zitten we ook op minder dan 100 km van Santiago de Compostela!


Voor ik het besefte, was ik aangekomen op de eindbestemming van vandaag: Mos. Ik dacht dat het dorp verderop zou zijn, want ik zag geen bord van de gemeente of namen van albergue en wilde in het café een stempel vragen en toen bleek dus dat ik er al was. Van 9.10 uur tot 14.30 uur een afstand van bijna 25 km en zo'n 17 graden dus perfect wandelweer!



Eten kan pas om 20 uur deze avond en heb samen met vier Ieren een tafel geboekt. Nu even platte rust!

vrijdag 17 mei 2019

Van São Bento da Porta Aberta naar Tui

Vandaag een licht wandelprogramma: slechts 17,5 km. Voor de volgende plaats met betaalbare slaapplaatsen zou ik minstens 18 km erbij moeten doen, en dat is me wat te veel van het goede...

Ik begon dus maar pas om 9 uur te wandelen en deed het ook rustig aan. In het begin was er regendreiging, maar ik kon gelukkig de ergste bui uitzitten in een cafeetje onderweg en vertrok pas een klein uur later nadat de regen helemaal verdwenen was.









Na verschillende dorpjes onderweg was het nog eens tijd voor een grotere stad: Vakença. Veel te druk naar mijn zin, maar gelukkig maakte de wandeling niet al te veel omwegen en ging tussen twee forten door recht naar de brug over de rivier Rio Miño.




Deze rivier vormt hier de grens tussen Portugal en Spanje, wat meteen duidelijk wordt zodra je van de brug komt.


De weg leidde langs enkele mooie straatjes en steegjes tot aan de mooie kathedraal van Tui en op een boogscheut daarvan was ook het hostel dat ik de avond voordien al had geboekt. Hopelijk is er hier deze avond nog wat te beleven van de feestdag in Gallicië en kan ik er een lekkere peregrino-maaltijd vinden want de winkels zijn gesloten omwille van de feestdag. En best een uurtje vroeger naar bed of zo want Spanje staat een uur voor op Portugal dus mijn dag telt vandaag maar 23 uur.





donderdag 16 mei 2019

Van Ponte de Lima naar São Bento da Porta Aberta

Deze ochtend eerst ontbeten en dan om 8 uur de moed bijeengeraapt om aan de wandeldag te beginnen want echt geweldig waren de voetjes nog niet en er zat vandaag ook een klim van bijna 400 m in. Maar de hittegolf is verdwenen en het is bewolkt wat meteen veel beter wandelweer is!

Al vrij snel liet ik de mooie stad met zijn Romeinse brug over de rivier Lima achter me en stelde ik vast dat de voetjes toch wel redelijk gingen en gelukkig maar!



En zo kwam ik weer in mooie stukjes natuur terecht met minder dorpjes dan de de vorige wandeldag.


Onderweg kwam ik ook een oude Portugese schaapherder tegen die me vroeg vanwaar ik was en toen ik 'Belgica' antwoordde gaf hij me een zoen, maar de rest van zijn Portugees gebrabbel verstond ik niet.


Ik klom stilaan en rustig langs mooie uitzichten en landschappen.







Gelukkig geen regen tot dan want dan zou het klimmen wel wat moeilijker en glibbiger geweest zijn! Omdat ik had gezien dat er vanaf 14 uur kans op regen was, wilde ik trouwens onderweg niet te lang rusten. Zo kwam het dat ik dus al om 13.15 uur aankwam bij de albergue Ninhos waar ik voor de zekerheid op voorhand een plaatsje had geboekt. 





Omdat er twee keer een koppel mensen kwamen vragen of er nog plaats was en er maar één bed meer vrij was, en omdat het nog steeds niet had geregend en ik nog niet echt stapmoe was, besliste ik na een uurtje om toch nog een kleine 5 km voort te wandelen tot de volgende slaapgelegenheid. Ik kon nóg verder maar besloot het lot niet te tarten en het risico te lopen om in de regen terecht te komen en stopte de teller van vandaag op ca. 26 km. 


dinsdag 14 mei 2019

Van Portela Tamel naar Ponte de Lima

Vandaag was ik al omstreeks 12.30 uur op mijn bestemming op zo'n 27 km. En jaja, ik heb ze alle 27 gewandeld! Maar ik vertrok al wel om 4.10 uur!



Ik werd rond 2.30 uur wakker van twee mannen met zware stem die niet beter vonden dan op dat nachtelijk uur in een albergue vol slapende mensen een babbel te beginnen. Ik heb hen uiteindelijk vriendelijk gevraagd of ze hun gesprek ergens anders konden voortzetten. Daarna begon iemand op de kamer te snurken en begon een groen lichtje aan het plafond te pinken (en deed dat wellicht al de ganse tijd). Maar ik was dus wakker, grrr... En toen dacht ik dat ik me misschien beter kon klaarmaken om te beginnen wandelen en zo de grootste hitte van de dag te mijden. Beste idee van de dag! Zalig om zo vroeg en in de friste te wandelen, nog haast geen verkeer, vogeltjes die fluiten, de opkomende zon...



En tegen het vertrekuur van de dagen voordien had ik er dan ook al bijna de helft van de afstand opzitten en dat zonder de hitte! Ook Neel kreeg onderweg een mooi plaatsje waar hij kan genieten van het uitzicht.



En zo wandelde ik bijna in trance door de fluitende vogels, de regelmatige tikgeluiden van mijn wandelstokken, de mooie uitzichten en het leek heel lang of ik de enige wandelaar was die op pad was.







Doordat de afdaling naar Ponte de Lima veel in de schaduw was, liep ik niet te overhit binnen. Vandaag logies in Old City Hostel, een budgethotel dat welgeteld drie maal zo veel kost dan de albergue van de nacht voordien (vandaag dus 15 euro). Maar wat een 'luxe', maar twee stapelbedden op de kamer (en we liggen er maar met twee), gratis thee en koffie, keuken ter beschikking, salon met tv, terras, morgenvroeg ontbijt, zelfs een ligbad (helaas wel zonder badstopje), gratis je was laten doen en paar uurtjes later netjes en droog terugkrijgen,... En de vrouw van het hotel is zelfs met mij naar de verpleegster van de brandweer gereden die mijn intussen 5 bleinen heeft verzorgd, gratis en voor niets.

Heb ook al meer dan blad vol stempels verzameld:

Omdat ze morgen nog steeds 27 graden geven, mijn voeten niet goed meewerken en het over een afstand van 2,7 km 310 m klimmen is, ga ik morgen niet wandelen. Ben immers al dag verder dan ik gepland had. Ofwel neem ik de bus ofzo naar verderop, ofwel rustdag ter plaatse. Eerst nog eens (hopelijk goed deze keer) over slapen...